Bologna

6.             A magyar hallgatók számára is a Bologna-folyamat biztosíthatja az átjárható képzéseket, az egyenrangú és elfogadott diplomákat.

Magyarország és a magyar fiatalok egyéni életútja számára felbecsülhetetlen a tétje annak, hogy felsőoktatásunk számontartott szereplője lesz-e az Európai Felsőoktatási Térségnek. A képzési szerkezet rugalmassága és többszintűsége tehát nem külső diktátum, hanem a hatékony felsőoktatás feltétele. Ezért a Bologna-folyamat ügyében tapasztalható hazai ellenszenv egyszerűen felelőtlenség. A rosszul értelmezett nemzeti identitásvédelem álcája mögött persze gyakran politikai revansvágy vagy provincializmus érhető tetten, ami szakmailag védhetetlen és kifejezetten káros az országnak, a hallgatóknak egyaránt.

A vezető magyar egyetemeknek nemzetközi szinten kell teljesíteniük, azonban a jelenlegi adottságok egyre távolabb sodorják felsőoktatásunkat a fejlett országokétól. A közép-európai egyetemekhez képest a magyar hallgatókra harmada-negyede jut az ottani költségvetési ráfordításoknak.

A helyenként tapasztalható bezárkózás, egyes tudományszakokon a megméretés elutasítása, az adminisztrációs és oktatás-segítő szolgáltatásoknak az elvárásokat nem elérő szintje is meghaladandó gyengeségünk. Az, hogy az orvosi képzést leszámítva lényegében nem vagyunk rajta az egyébként dinamikusan növekvő nemzetközi hallgatói piac térképén, jelzi mindezt.

Ahhoz, hogy a magyar felsőoktatás színvonalának egyre inkább mítosszá váló nemzetközi elismerése eséllyel újraépülhessen, egyaránt szükséges a finanszírozás komoly növekedése és az intézmények szervezeti kultúrájának javulása. Nem a jelenlegi globális rangsoroknak kell megfelelnünk ezzel, hanem a nemzetközileg is átjárható egyetemi képzés és többkimenetű tanulási világ bevált gyakorlatát kell adaptálnunk.

Egy hozzászólás a “Bologna”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Az egyetem ügye « Egyetemi Polgár - 2011. június 9. csütörtök

    […] Bologna […]

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: