A munkaerőpiaci mítosz

1.             A munkaerőpiaci mítosznak alárendelt felsőoktatás hatékonytalan és gazdaságpolitikai tévút.

A leggyakoribb kritikák akörül forognak, hogy a felsőfokú képzés állítólagosan nem felel meg a munkaerőpiaci igényeinek, sem tartalmában, sem szakmai szerkezetében. Ezt a valóságos munkaerőpiac másképpen tudja: a diplomások álláskeresési ideje a gazdasági válság időszakában is csak néhány hónap, magyarországi foglalkoztatottságuk és bérelőnyük pedig változatlanul kiemelkedő.

Munkanélküliségi arány az OECD országokban, iskolai végzettség szerint (1997-2008)

* Szlovákiában kiugróan magas, 36%-os a középfok alatti végzettségűek munkanélkülisége!

OECD Education at Glance 2010 alapján

A gazdasági igények fétis-szerű emlegetése nem vet számot azzal, vajon melyik munkaerőpiaci szempontot kellene érvényesíteni: az alacsony hozzáadott értéket tartalmazó vállalkozásokét, vagy a multinacionális high-tech cégekét, vagy a társadalmi-gazdasági innovációkat hordozó kisvállalkozásokét? És valóban tudja ma egy magyar vállalkozó, illetve gazdasági döntéshozó öt-hét évre előre (hiszen a felsőoktatási átfutási idő legalább ennyi), hogy milyen számban milyen végzettségű diplomásra lesz szüksége?

Ehelyett az elsajátítandó készségek középtávú előrejelzése valamint a kreativitást, alkalmazkodó-képességet és folyamatos önfejlesztést megalapozó, klasszikus tudásanyagra támaszkodó képzés magas színvonalának megkövetelése volna szükséges. Éppen ez az, ami a felsőoktatást megkülönbözteti a szakiskoláktól és vállalati tanfolyamoktól, s éppen ez az, aminek révén nem a betanított munkások kiszolgáltatott állama leszünk, hanem a saját tudásbázisból erőt nyerő, önálló stratégiára képes ország.

Egy hozzászólás a “A munkaerőpiaci mítosz”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Az egyetem ügye « Egyetemi Polgár - 2011. június 9. csütörtök

    […] A munkaerőpiaci mítosz […]

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: