Több diplomást!

3.             Kötelességünk és érdekünk a felsőoktatásban diplomát szerzők számának növelése.

A magyar gazdaság és társadalom értéktermelő képességét jelentősen korlátozza, hogy az elmúlt évtized jelentős hallgatói létszámnövekedése ellenére még mindig negyedével kevesebb diplomásunk van, mint az OECD-átlag. Feltárandó, hogy a túlságosan nagy lemorzsolódásért mennyiben felelős a felsőoktatás illetve mennyiben a diákok anyagi helyzete, munkakultúrája. Az azonban bizonyos, hogy az oktatási és kutatási kapacitások, illetve a hallgatói létszám szűkítése gyengítené a nemzetközi versenyképességet és a társadalmi előbbrejutást.

Diplomát szerzettek aránya 1995-ben és 2000-ben

 

Forrás: OECD Education at Glance 2010

Ez utóbbi szempont egyre lényegesebb, hiszen ha a cigány származású, és/vagy mélyszegénységben élő társadalmi csoportok nem juthatnak el egyre nagyobb számban a polgárosodás szocializáló közegébe, vagyis a felsőoktatásba, az egyrészt apasztja a minőségi gazdasági tevékenység erőforrásait, másfelől kezelhetetlen társadalmi feszültségek forrása lesz.

A képzési kapacitásoknak ugyanakkor nem kizárólag az elsődiplomás, teljes idejű alap- és mesterképzéseket kell szolgálniuk, hanem a mindenképpen fejlesztendő felnőttképzést. A regionális kihatású és érdekeltségű főiskolák, kisebb egyetemek kapacitásait is az finanszírozhatja, ha a ki-be járható felsőoktatás intézményeivé válnak.

Egy hozzászólás a “Több diplomást!”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Az egyetem ügye « Egyetemi Polgár - 2011. június 9. csütörtök

    […] Több diplomást! […]

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: