Tandíjgörcs

5.             Adófizető polgárként érdekünk a tandíj-görcs feloldása és a költségtérítéses képzés rossz kompromisszumainak megszüntetése.

A felelős állam csak értelmes keretek között tarthatja fenn a tandíjmentesség intézményét. Ennek célja, hogy ahol a piaci döntéseken messze túlnyúló léptékű folyamatok hatnak, képes legyen biztosítani polgárai előbbrejutását és a nemzeti közösség számára kulcsfontosságú tudásterületek szakember-ellátottságát. Őszinte beszéddel ki kell mondani a tandíj szükségességét, majd meg kell határozni azoknak a képzési céloknak, valamint támogatandó társadalmi csoportoknak a körét, ahol a tandíjmentesség érvényesül. Nem lehet kérdéses, hogy a pedagógus, a természettudományos, az egészségügyi, a rendészeti és katonai, a nemzeti kultúra fenntartását jelentő bölcsészeti területek képzései teljeskörűen ide tartoznak. A hátrányos helyzetű fiatalok továbbtanulásának pedig semmilyen szakterületen nem állhat útjába szociális akadály.

A gyakorlati megvalósításkor természetesen nem tekinthetünk el attól, hogy immár másfél évtizede a szakmapolitikai gondolkodás közegétől távol került ügyről van szó. A politikai kommunikáció dolga, miként kezeli ezt, azonban túl nagy a morális és felsőoktatáspolitikai ára annak, ha fenntartjuk a kényszeredett és természetellenes formákat.

One Response to “Tandíjgörcs”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Az egyetem ügye « Egyetemi Polgár - 2011. June 9. Thursday

    […] Tandíjgörcs […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: