Miért tanul ilyen kevés magyar egyetemista külföldön?

11 dec

Általánossá vált az érzésünk, hogy a magyar egyetemisták tömegesen mennek külföldre tanulni, a legjobbak itthagyják az magyar felősoktatást stb. De ha jobban megnézzük a  statisztikákat, valamelyest meglepő helyzettel talákozhatunk.

Bár nincsenek pontos adatok, az Engame Academy oktatásszervezési intézmény elemzése feldolgozta a fogadó országok statisztikáit és saját tapasztalatait. Ennek alapján összesen mintegy cca 14.000 magyar hallgaró tanul külföldön (vélhetően ebben nincsenek benne azEARSMUS-osok, más részösztöndíjasok, diákcserések stb.). Ez a szám a magyar felsőoktatásban nappali munkarendben tanulók (cca 220ezer fő) mintegy 7 százaléka, ha pedig a teljes hallgatói csoportra (cca 283.000 fő) vetítjük, akkor 5% az arány. Eközben a különféle (ugyancsak nem pontos) statisztikai becslések és számítások alapján a 4.600 gazdaságilag aktív korúhoz képest 400-600ezer közöttire teszik a tartósan külföldön dolgozók számát, vagyis 10-15%-ára a teljes munkavállalói körnek.

Bármekkora is a pontos adat, az látszik, hogy lényegesen magasabb a felnőttek, tehát elvileg kevésbé mobilak aránya a külföldre távozásban, mint az egyetemistáké. Nyilván sokféle interpretációja lehetséges ennek, de mindenképpen érdemes ezt a  tényezőt is figyelembe venni a magyar felsőoktatás kínálatának, illetve ehhez kapcsolódva a magyar fiatalok életpálya-építési stratégiáinak értékelése kapcsán.

 

Hozzászólás