A világszínvonalú egyetemek nyomában

3 nov

Egy évtizede a szájhagyományon és az akadémiai közfelfogáson túl eszébe nem jutott senkinek (de mégis, kutatásink alapján cca másfélszáz éve) összehasonlítani a világ különböző országaiban, eltérő finanszírozási és szabályozási körülmények között, különféle hagyományokkal és társadalmi missziókkal működő egyetemeket. A globális rangsorok 2003-as elindulása vadonatúj helyzetet teremtett: a Shanghai Jiao Tong University kezdeményezése az ARWU elindítására, majd az ezt követő THES, MINES, QS, HEEACT, Leiden rangsorok divatos, de ami még rosszabb, döntéshozói szinten is komolyan vett témává tették a „világ legjobb egyetemei” problémakört. Azóta mindenki világszínvonalú egyetemet akar a rangsorok értelmében (lásd: kerüljön be magyar egyetem a legjobb 200-ba….), és az egyes országok felsőoktatás-politikájában is egyre fontosabb szerepet kap a rangsoroltság.

Ennek a vágyott világszínvonalú egyetemi produkciónak a mikéntjét és hatásait vizsgálja a globális ranking-ipar és nemzetközi felsőoktatási szakértés csúcstalálkozója Shanghaiban, november 3-6 között. A sorrendben ötödik ilyen rendezvény, s az ARWU megjelenésének 10. évfordulója külön is hangsúlyt ad a konferenciának, ahol a nemzetközi tudományos versenyben a korábbi fényes idők után visszacsúszott országok (Franciaország, Oroszország) esettanulmányai tűnnek a legérdekesebbnek a rangsorok általános boncolgatásán túl.

A globális rangsorokban legmagasabbra értékelt magyar egyetem egyik vezetőjeként és rangsor-elemzőként küldöm cseppet sem semleges tudósításaimat a helyszínről a következő napokban!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: