Ideológiai és vallási szakadék a tanárokkal szembeni elvárásokban

13 Nov

Az USA pedagógusaival szembeni elvárások egyre inkább a vallási és politikai-ideológiai megoszlások mentén alakulnak a népességben – ez derült ki a PEW szeptemberben nyilvánosságra hozott kutatásából. A konzervatívok számára fontos a vallásos hit és engedelmesség, míg a liberálisok a toleranciát igénylik a tanároktól.pew

A kíváncsiság és mások iránti empátia ugyancsak egyértelműen erősebb értékek számukra, de a kreativitást is inkább ők emelik ki. A felelősségtudat és kemény munka minden csoportban a legkiemeltebben említett általános jellemző, amit megkövetel szinte mindenki. A vallási preferencia nélküliek jellemzően a kreativitást és kíváncsiságot lényegesen magasabbra értékelik, mint a vallásosak, különösen az evangéliumi protestáns hívek, akik viszont még a hagyományos protestánsoknál és katolikusoknál is sokkal inkább akarnak hívő tanárokat.

A PEW elemzése nem kutatja a polarizálódás okát, azonban számunkra tanulságos végiggondolni a motívumokat, mielőbb hozzánk is elér ez a hullám. Mert erre igencsak nagy esély van, látva, ahogyan az amerikai politikai kommunikáció társadalmi stratégiája formálja a magyarországi identitás-képződést (lásd Flinkenstein és Birnbaum urak működését). A közepet kiüresítő és a politikai állásfoglalást világképi méretű azonosulássá tevő pártideológiai megosztottság szükségeképpen vezet el az iskoláig – ettől vajon mi fogja megóvni a magyar közvéleményt?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: