Ideológiai és vallási szakadék a tanárokkal szembeni elvárásokban

13 nov

Az USA pedagógusaival szembeni elvárások egyre inkább a vallási és politikai-ideológiai megoszlások mentén alakulnak a népességben – ez derült ki a PEW szeptemberben nyilvánosságra hozott kutatásából. A konzervatívok számára fontos a vallásos hit és engedelmesség, míg a liberálisok a toleranciát igénylik a tanároktól.pew

A kíváncsiság és mások iránti empátia ugyancsak egyértelműen erősebb értékek számukra, de a kreativitást is inkább ők emelik ki. A felelősségtudat és kemény munka minden csoportban a legkiemeltebben említett általános jellemző, amit megkövetel szinte mindenki. A vallási preferencia nélküliek jellemzően a kreativitást és kíváncsiságot lényegesen magasabbra értékelik, mint a vallásosak, különösen az evangéliumi protestáns hívek, akik viszont még a hagyományos protestánsoknál és katolikusoknál is sokkal inkább akarnak hívő tanárokat.

A PEW elemzése nem kutatja a polarizálódás okát, azonban számunkra tanulságos végiggondolni a motívumokat, mielőbb hozzánk is elér ez a hullám. Mert erre igencsak nagy esély van, látva, ahogyan az amerikai politikai kommunikáció társadalmi stratégiája formálja a magyarországi identitás-képződést (lásd Flinkenstein és Birnbaum urak működését). A közepet kiüresítő és a politikai állásfoglalást világképi méretű azonosulássá tevő pártideológiai megosztottság szükségeképpen vezet el az iskoláig – ettől vajon mi fogja megóvni a magyar közvéleményt?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: