Sajátos életpályamodell külhoni magyar fiataloknak – a hazai egyetemek gyengítésével.

22 Júl

“Balog Zoltán azt jelölte meg hosszabb távú célként, hogy 2017-re minden határon túli régióban – ahol létezik magyar nyelvű felsőfokú képzés – minden releváns gazdasági és társadalmi szak elérhető legyen magyar nyelven.”

Tehát akkor csak Magyarországon fekete bárány a túlképző, semmire sem jó gazdaság- és társadalomtudomány? A munkaerőpiac számára állítólag értéktelen diplomásokká akarja tenni a határon túli magyarokimages-5at a kormány???

Arról pedig szó se essék, hogy miután hallgathattuk sok éven át az intercit-professzorokról szóló lamentálásokat, most a magyar egyetemek minőségvédelmének nagyobb dicsőségére törvénnyel is ösztönözni fogjuk, hogy egyetemi professzoraink kevesebbet időt töltsenek saját intézményükben oktatással és kutatással: “A tervezett program azt is biztosítja, hogy a magyarországi egyetemek professzorai otthoni oktatói státusuk és fizetésük megtartása mellett mehessenek ki határon túli magyar egyetemekre oktatni.” Így azután az amúgy növelni tervezett számban nálunk tanuló külhoni magyar fiataloktól is elvesszük az oktatóikat.

Félreértés ne essék: nagyon is fontos cél az anyanyelvű felsőoktatás erősítése a szomszédos országokban. Lehetne erre speciális sabbaticaleket biztosítani, félállásokat támogatni stb. De hogy az amúgy is omladozó minőséget tovább rombolva tegyük ezt, mutyizgatós módszerekkel, az érthetetlen.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: