Egy kemény megszólalás a felsőoktatást sújtó elvonások ügyében

7 Már

A minap megszólalt a Professzorok Batthány Köre. Eme nemes célokat kitűző szerveződés megnyilatkozásaira mindig érdemes figyelni, példaként álljon itt egy másik határozott hangú állásfoglalásuk:

blalogo_prof

“Elvonások a felsőoktatásban – A Professzorok Batthyány Körének Nyilatkozata

A Professzorok Batthyány Köre sajnálattal értesült a magyar felsőoktatást sújtó elvonásokról. Az, hogy a magyar gazdaság és különösen a költségvetés a jelenlegi nehéz helyzetben – melynek okait ehelyütt nem kívánjuk elemezni – fontos a takarékosság, még érthető. Az azonban, hogy az elvonások elosztásában a rövid távú politikai kockázatkezelésen túlmutató stratégiai megfontolások láthatólag nem játszottak szerepet, már semmiképpen sem fogadható el. A felsőoktatás ismét áldozatul esik annak, hogy a korlátozások katasztrofális következményei a politika számára csak kényelmes késleltetéssel, több év múlva jelentkeznek. A hosszú reakcióidő miatt a felsőoktatás stabilnak látszik, holott valójában roppant törékeny. Megfelelő működéséhez elengedhetetlenek a stabil és kiszámítható feltételek.

A 3,4 milliárd Ft-nak az intézmények működési költségeiből tervezett elvonása megítélésünk szerint nem lehetséges az intézmények működésének súlyos kára nélkül. Ahogyan a Bokroscsomag hasonló mértékű elvonását a felsőoktatási intézmények csak elbocsátásokkal tudták teljesíteni, most is aligha lesz más választásuk. Egy “oktatói utánpótlásnak szánt” generációnyi ifjú szélnek eresztése, számos érett oktató távozásra kényszerítése és a leállított tudományos programok a három-öt év múlva végző hallgatók felkészültségében és az ország tudományos lemaradásában fogják éreztetni hatásukat. Mindez történik akkor, amikor egyre nyilvánvalóbb mindenki számára, hogy a modern gazdaságok legfontosabb erőforrása a magasan képzett munkaerő. Az elmúlt 13 évben a kormányok folyamatosan törekedtek növelni az egyetemi és főiskolai hallgatók létszámát. A hallgatók létszámának növelése a költségvetés egyidejű csökkentése mellett azonban elkerülhetetlenül az oktatás színvonalának romlásához vezet. A nemzetgazdaság távlatilag a most elvont 3,4 milliárd forintnak a többszörösét fogja elveszíteni. A Professzorok Batthyány Köre ezért nyomatékkal javasolja a kormánynak, hogy a felsőoktatásban tervezett elvonásokat ne hajtsa végre.”

Ja, majdnem lemaradt a dátum: Budapest, 2003. július 11. 3,4 Mrd forint akoriban valóban sok pénz volt, a teljes felsőoktatási támogatás majdnem 2%-a. Emlékeztetőül: a tavalyi évhez képest idénre 25%-os forráselvonás történt.

Sapienti sat.

2 hozzászólás a “Egy kemény megszólalás a felsőoktatást sújtó elvonások ügyében”

 1. rainman 2013. március 11. hétfő - 19:33 #

  Jól rémlik, hogy holmi professzorok BK-ja nyilatkozott elítélően holmi hőzöngő HaHa-sok okán?
  Na most hovategyük akkor a pbk-t? kivel van, és ki elllen?

  >Ja, majdnem lemaradt a dátum: Budapest, 2003. július 11.

  Hát igen! Hogy is van a PBK köpönyege?

 2. Dr. Ludassy Mária 2013. március 7. csütörtök - 07:08 #

  Remek! LM.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: