Kulcskérdés: a bizalom kultúrája – a forráskivonás tarthatatlan

5 Már

Mondatok a Heti Válasz Online interjúból:

  • Feltétlenül támogatom a hallgatói önkormányzatiságot, mivel a diákok megszervezésének ez a legjobb kerete.
  • úgy kell megőrizni a hallgatói önkormányzatiság értékes intézményét, hogy közben erősödjön az önkormányzatok működésének hallgatói kontrollja
  • Az új kérést egyetlen módon tudom lefordítani: ha a kormány elmondja, hogy belátta a Fabri_Gy_2forráskivonás tarthatatlanságát, az azóta bekövetkezett károkkal együtt aktualizáljuk a fejlesztési terveket, majd újra tárgyalóasztalhoz ülünk. Ennek lenne értelme.
  • Ugyanakkor ironikus vagy éppen reménykeltő, de egyetlen magyar politikus volt, aki éppen ezzel szemben fejtette ki egy televíziós interjúban, még 2007-ben, hogy hamis az a nézet, amely szerint a szakképzést a felsőoktatás rovására kell fejleszteni. Ezt a politikust Orbán Viktornak hívták.
  • ha közben nincsen önálló gazdálkodásunk, ha az erős nyomás miatt alig van mozgásterünk, nem fogunk tudni új forrásokat bevonni.
  • Klinghammer professzornak, államtitkár úrnak egyébként éppen ezen a területen lehet történelmi szerepe: a bizalmi viszony helyreállításában. Ma az egyetemek attól félnek, hogy ha elkezdenek önkorrekciókat végrehajtani, akkor az állam rögtön rájuk telepszik, hogy még több forrást vonjon ki. Közben az állam azt mondja, hogy addig nem hajlandó lépni, ameddig az egyetemek nem terítik lapjaikat, hiszen biztosan sumákolnak. Ez a kölcsönös bizalmatlanság pedig szép csendben megfojtja, mozgásképtelenné teszi a rendszert. Klinghammer István rendelkezik annyi tekintéllyel a felsőoktatásban, hogy kellő kormányzati felhatalmazással változtathat ezen.
  • Mai rossz érzésünket az okozza, hogy a magyar felsőoktatás rendkívül rosszul vezette be a Bologna-folyamatot; talán a tanárképzés volt az egyetlen kivétel, de ott épp most csinálták vissza. Az, hogy ma Bologna szitokszó, a 2004-ben indult oktatáspolitika hatalmas vétke.
  • A legrosszabb felsőoktatási lépéssorozat a keretszámokkal kapcsolatos: nem azzal volt baj, hogy az eredeti keretszám-csökkentő bejelentéssel tulajdonképpen tandíjat hirdettek, hanem azzal, hogy ezt átgondolatlanul, egyeztetés nélkül, koncepcionális keretek nélkül tették.
  • Ahelyett, hogy már az elején őszinték lettünk volna, és megmondtuk volna, hogy tandíjat akarunk bevezetni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: