Hogyan védjük meg hallgatóinkat az abúzustól?

10 Sze

Az elmúlt napok egyetemi témájú sajtója a sok-sok hipokrácia közepette ellenére is felhívta a figyelmet a jó magyar rutinnal homályban tartott problémára, a hallgatókat érő szexuális bántalmazásokra. Pusztán csak a statisztikai törvényszerűségek alapján is kijelenthető, hogy fájdalmasan nagy lehet a látencia, az elhallgatás.

Remélhetően nem a bizonytalan hátterű sztorizásokba merül ez ki, hanem valódi szembenézésre lesz képes a felsőokatás. Ehhez jó példákat szolgálhat néhány USA-beli tapasztalat, amit az ELTE Karrierközpont munkatársai segítségével ismerhettünk meg:

Sokféle jogi és morális kérdést vet fel a szexuélis bűncselekményért elítéltek neveinek nyilvánosságra hozása. Ilyenek az USA-ban általában is elérhetőek, de néhány egyetem alkalmazza ezek szűkített, az adott egyetemen tanulókra, dolgozókra vetített formáját. Ennek hatékonyságáról szól egy átfogó tanulmány. 

Egy 2003-ban brutálisan bántalmazott és meggyilkolt diáklány, Dru Sodjin, az University of North Dakota hallgatója nevét adta Budh elnök 2006-ban annak a törvénynek, amely révén igen széleskörű listából kereshetőek a szexuélis bűnözök a The Dru Sjodin National Sex Offender Public Website (NSOPW) segítségével.

Európában vita van a listázásról – de merre haladjon Magyarország?

img-dru-sjodin

 

Egy hozzászólás a “Hogyan védjük meg hallgatóinkat az abúzustól?”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Feltárni az egyetemi erőszakot | Egyetemi Polgár - 2014. november 21. péntek

    […] erőteljesebben tematizált probléma az nemi erőszak. Korábban bemutattam a hallgatókat ért szexuális támadások megelőzésére tett lépéseket, de az elmúlt időszakban már kifejezetten az egyetemi körben zajló bántalmazésok kerültek a […]

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: