Egyetemi bevételek másutt

22 Feb

Ameddig csak az európai adatokat nézzük, Cambridge forrásteremtő képessége lenyűgöző: 7,4 milliárd dollár! De ha ezt összevetjük a Massachusetts állami (USA) Cambridge két egyetemének ilyen irányú teljesítményével (Harvard 36 milliárd és az MIT 12 milliárd), már helyükre kerülnek a valós kapacitások – írja a The Economist legutóbbi számában.  Egy közelmúltbeli kutatás, amely 851 intézményt vizsgált, kimutatta, hogy Észak-Amerikában ezek az intézmények több, mint 500 milliárd dollár bevétellel rendelkeznek! A koncentráció persze itt is elképesztő: a leggazdagabb tíz százalék a teljes bevétel 70%-át termeli ki! Sőt, a nyolc Ivy League egyetem 110 milliárdot, a teljes összeg több, mint ötödét.

A befektetési stratégiák is nagyon mások: a leggazdagabbak kockázati tőke befektetők is és a hedge fundokat is kedvelik, míg a szegényebbek inkább szolid részvényekben utaznak.

20150207_USC021

De hát nyilván különböznek a fenntartói elvárások is. És ezen a ponton nem csak az összegek nagyságrendje, hanem a fenntartói kultúra dimenzionális különbsége miatt is gyorsan hessegessük el az összehasonlításokat…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: