Marad a matek – természetesen

28 Mar

A magyar médiában is sokakat lesre futtatott a The Independent első látásra is gyanús cikke a vélelmezett finn oktatási paradigmaváltásról, a tantárgyak etörléséről. Az Egyetemi Polgár határozottan fogalmazta meg ellenvéleményét a nagy örömködéssel szemben, de most visszaigazolódott reményünk, hogy nem ment el finn nyelvrokonaink esze.

Irmali Halinen, a nemzeti képzési bizottásg vezetNFCője, talán épp a nagynevű lap mellényúlása miatt, a minap összefoglalta a 2016-tól induló NFC (kb. nemzeti kerettanterv) lényegét: Ugyanis egyáltalán nem törlik el a tantárgyakat, pusztán az eddig is meglévő lehetőségeket a témaközpontú oktatás alkalmazására és az átfogó témakörök alkalmazására rendszerszinten is beiktatja. Legalább egy multidiszciplináris témakört projektszerűen kell majd tanulniuk az alapszintű oktatásban. Az eddigi tapasztalatok alapján várhatóan az iskolák nagy részében nem fog változni az oktatás – bár igen nagy szabadságuk lesz dönteni. A tantárgyak azonban továbbra is meghatározóak lesznek:

“School subjects still have an important role to play in teaching and learning. The subjects that are common to all students in basic education have been stipulated in the Basic Education Act, and the allocation of lesson hours among school subjects has been prescribed in the Government Decree in 2012.”

Pasi Sahlberg, a világsikerű Finnish Lessons: What can the world learn from educational change in Finland? szerzője szerint a finn tanárok igen megosztottak abban, hogy ez a reform mennyiben veszély vagy lehetőség a finn oktatási rendszer számára.

A torzító cikk hazai fogadtatása azonban éppen arra mutat rá, hogy a normális okatás-politikai és oktatás-szakmai viták kiiktatása milyen dacreakciókat alakított ki a magyar oktatási nyilvánosságban: elég túlközpontosított és drillezett magyar iskolai világhoz képest valami másról félfüllel hallani, és máris hír lesz belőle, amit még oktatási szakemberek is kétségek nélkül magyarázgatnak.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: