Elnöki tudomány

14 Júl
Hivatalban lévő vezető politikus (az USA elnöke), amint tudományos publikációja jelenik meg, ráadásul egyetlen szerzőként jegyzi – eléggé felemás érzéseket kelt Kelet-Európából nézve. Ráadásul a tanulmány a saját politikai kezdeményezését, az Obamacare-t elemzi (pozitív kimenettel, persze), amiről nem csupán pártpolitikai, hanem szakmai vita is zajlik.

images-53

Obama két híres amerika tudománynépszerűsítő (Bill Nye, Neil Tyson között.

Az igen magas presztízsű orvosi folyóirat, a Journal of the American Medical Association kijelentette, hogy az írás ugyanolyan szigorú szerkesztési folyamaton ment át, mint bármelyik másik publikációjuk és kizárólag ellenőrzött tényeken szerepelnek benne. Kritikusok ugyanakkor jelezték, hogy a szövegben túl sok a tudományos stílustól idegen, inkább vélemény-kategóriába eső formula (pl. “Regardless of the political difficulties, I concluded comprehensive reform was necessary,”). Szarkasztikus reakciók is születtek, például  Jeremy Faust előrevetíti a JAMA impcat faktorának jelentős emelkedését. Michael Eisen, a Berkeley biológusa hivatalos levélben hívta fel az Elnök és hivatala figyelmét az általa vélelmezett, a cikk közlésével elkövetett szerzői jogi törvénysértésre.

 Obama elnököt szokás úgy leírni, mint aki igen fogékony a tudományos életből jövő impulzusokra. A pubblikáció ténye mindenesetre mutatja, hogy van ambíciója a tudomány világában is nyomot hagyni – ami a tudomány kommunikációjában legalábbis új perspektívákat nyithat (aggasztó perspektívákat, amúgy.)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: