Rideg szembenézés Európa tudományos ritmusvesztésével

23 Dec

Ha valamire, akkor a tudományos hagyományára igen büszke Európa. A szellemi szupremáció-tudat belengi az európai identitást, kicsit szomorkodunk ugyan, hogy az alkalmazásban már nem vagyunk olyan jók, de azért a tudomány mégiscsak itt van tőlünk drainelik a braint. A tudományos teljesítmény mérhető adatai ugyan jó ideje cáfolják ezt a mítoszt, de a The Economist legfrissebb számába ennél is keményebb szembenézést olvashatunk arról, hogy Galilei és Darwin kontinense mennyire lefokozza a tudományos kutatást a politikai játszmái közepette.

20141220_EUD000_0

Az új EU Bizottság megszünteti a tudományos tanácsadó intézményét, ez nem prioritás a Juncker-stáb számára, s félő, hogy folytatódik a kifejezetten populista pártpolitikai motivációból művelt GMO-ellenes hisztéria. (Ebben élenjár Magyarország az alkotmányos tilalom abszurdumával.) De a legnagyobb baj a kutatás-fejlesztés számára megfelelő befektetési környezet a szabad tudományos kutatás  feltételeinek hiánya. A kormányok több országban is  szűkíteni igyekeznek az egyetemi és tudományos autonómiát (ennek megintcsak Magyarország a mintaországa), miközben elégedett bólogatásokkal utazgatnak a Szilícium-völgybe.

Annak bizonyára örül egy fontos társadalmi réteg, hogy az EU büdzsé 37%-a agrártámogatásra megy el – ehhez képest a versenyképesség és jövőépítés, különösen pedig Galilei és Darwin szellemi öröksége a maga 7%-os tudomány-támogatásával kissé bizonytalannak tűnik.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: