Nem a mostani alaptörvény-módosítás szűkíti az egyetemi autonómiát!

11 Már
eua_autonomscorecard

Az egyetemi autonómia helyzete Európában

Az egyetemi autonómiáért vívott küzdelem a kormányzati-pénzügyi lobbikkal szemben 2006-ban kezdődött és 2011-ben bukott el. (Ezt blogunk részletesen elemezte itt.) Ezért is furcsa, hogy a kommentálók, különösen, ha kellő politikai indulattal olvasnak, miért kapták fel (pro és kontra egyaránt) a fejüket a rektori interjú azon részénél, amelyben Mezey Barna így fogalmaz:

“A tervezett módosítás a kormány azon jogáról szól, miszerint felügyeli a felsőoktatás gazdálkodását, s ehhez meghatározhatja az ellenőrzés módozatait. Ez a jelenleg fennálló állapot.

– De megteremti annak a lehetőségét, hogy a kormány bármikor kinevezze a kancellárt.

– Most is bármikor megteheti. Ez nem alkotmányossági probléma. A gazdasági ellenőrzésre vonatkozó fordulat véleményem szerint egy esetleges alkotmánybírósági kanyart hivatott kikapcsolni.

– Igen. Ez a baj vele.

– Úgy gondolom, az Alkotmánybíróság korábbi döntéseire vonatkozó másik előterjesztés ezt a problémát amúgy is fölemészti. A veszélyt nem abban látom, hogy az Alaptörvénybe íródik az az evidencia, hogy a felsőoktatási intézmények a kormány irányítása alatt állnak. A dolog lényege, hogy ehhez milyen formát vesz igénybe a kormány, és éppen erről szólnak a jelenlegi tárgyalások.”

A mostani alkotmányosság-féltő lendületben ugyanis sokan hajlamosak megfeledkezni arról, hogy a vitatott kérdésben hét évvel ezelőtt történt az első komoly kormányzati roham az egyetemi autonómia ellen: a gazdasági tanácsok felállításával a szabaddemokrata oktatáspolitikusok pontosan azzal a logikával igyekeztek külső befolyást szerezni az egyetemek irányításában, aminek az alaptörvényi szabályozás 2011-ben végülis alkotmányos utat nyitott. A mostani átszövegezés valóban nem tesz mást, mint emlékezteti a végrehajtó hatalmat, hogy könnyebben beleszólhat az egyetemek működtetésébe a gazdálkodás oldaláról, mint másképp. Ettől még a helyzet nem válik elfogadhatóvá, de újnak semmiképpen sem nevezhető.

Ezért is szomorúan aktuális az egyetemi autonómia értelmezése alkotmányossági és tudományfilozófiai megközelítésben.

3 hozzászólás a “Nem a mostani alaptörvény-módosítás szűkíti az egyetemi autonómiát!”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Az egyetemi-tudományos szabadságról (I. rész) | Egyetemi Polgár - 2018. március 17. szombat

    […] kormányok, sajtó, cégek, jogászok) ellenében egyre nehezebb hitelesen  védeni. A tudomány társadalmi-kommunikációs pozíciója pedig nagyban érinti ennek […]

  2. Konzisztórium = alkotmányos jogoktól megfosztott egyetem | Egyetemi Polgár - 2015. április 23. csütörtök

    […] visszatetsző, amikor azok tüntetnek és nyilatkozgatnak az egyetemi autonómia mellett, akik a korábbi jogfosztási kísérlet aktív részesei voltak, vagyis a baloldali ellenzék pártjainak képviselői, akkori kormányzati […]

  3. Rideg szembenézés Európa tudományos ritmusvesztésével | Egyetemi Polgár - 2014. december 23. kedd

    […] befektetési környezet a szabad tudományos kutatás  feltételeinek hiánya. A kormányok több országban is  szűkíteni igyekeznek az egyetemi és tudományos autonómiát (ennek megintcsak Magyarország a […]

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: