Szexizmus a tudományban – avagy a szoknya és a labor esete

3 jún

Éles vita bontakozott ki a Science közösségi médiás felületein is Alice S. Huang, virológus, a nagy tekintélyű tudományos hetilapban is gyakran publikáló kutató (a AAAS korábbi elnöke) egy megjegyzése kapcsán.:

“His attention on your chest may be unwelcome, but you need his attention on your science and his best advice.”10.1371_journal.pone.0102172.g002

Mindez egy hozzá forduló ifjú kutató hölgy kérdésére adott válaszának a befejező mondata. A kolléganő abban a számára problémát jelentő helyzetben kérte tanácsát, ami az új kutatólaborjában történik vele, nevezetesen a tudományos vezetőjének (akit kiváló tudósnak tart) a pillantása időnként a szoknyája alá téved. Alice S. Huang jelezte a bizonytalanságot abban, hogy hol kezdődik a szexuális zaklatás a munkahelyen, majd arra az esetre, ha a jelzett pillantásnál több nem történik, humort javasolt a kommunikálásához.

Igen hamar óriási botrány lett, többen megfogalmazták, hogy Huang szavai  úgy is értelmezhetőek, minta megengedő lenne a munkahelyi zaklatásokkal szemben. A Science levette a cikket, szóvivője útján elhatárolódott minden ilyen sugalmazástól.

A szexizmus-tematika érzékenységén túl vélhetően azért is keltett ekkora vihart a Huang által nyilván minden rossz szándék nélkül megfogalmazott tanács (a 76 éves tudós részletes nyilatkozatban tisztázta álláspontját), mert a tudományos élet hierarchiáiban a fokozott verseny nyomása, a nők tapasztalható hátrányai és a tudós generációk nemi arányai közti jelentős eltérésből fakadó ellentmondások együttesen komoly konfliktus-forrást jelentenek. Ebből a szempontból érthető a vita hevessége, még ha a megfogalmazott aggodalmak helyenként eltúlzottnak is tűnnek.

A magyar viszonyok közepette felemás érzéseink lehetnek a egy ilyen problémafelvetés kapcsán. Egyfelől a hazai tudomány és felsőoktatás strukturális, finanszírozási és minőségi gondjai közepette ennek relevanciája is kérdéses volna, másrészt azonban a szinte teljes elhallgatás (és ezzel járó nagyobb kiszolgáltatottság) éppenhogy a tematizálásért kiáltana.

Vélhetően ez se lesz másképpen, mint a nagyvilágban: konkrét eseteken keresztül formálódik majd a magyar tudományos közösség viszonyrendszere is ezen a területe. Csak nehogy túl sok sérülés elszenvedése árán történjen mindez…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: