Szembejött a fal

17 jún

Az MTA IX. osztálya (ide tartozik a jogtudomány, szociológia, hadtudomány, közgazdaság-tudomány) egyértelmű és világos állásfoglalással utasította el azt az ismert kormányzati tervet, amely önállósítana egy tudományterületet a felsőoktatásbjogian (államtudomány), ennek képzését, de oklevél-kiadási jogát mindenképpen monopolizálná a Nemzeti Közszolgálati Egyetem számára. A szöveg olyannyira önmagáért beszél, hogy teljes terjedelmében közöljük:

ÁLLÁSFOGLALÁS

A Magyar Tudományos Akadémia Gazdaság- és Jogtudományok Osztálya felelősséget vállal az Országgyűléshez T/5050 sz. alatt benyújtott törvényjavaslat által érintett diszciplínák tudományos műveléséért és egyetemi oktatásáért. E felelősségtől vezettetve az Osztály 2015. június 17-i ülésén az alábbi állásfoglalást fogadta el.

  1. Az Osztály teljes szolidaritását nyilvánítja a tudományegyetemek állam- és jogtudományi karaival, továbbá a közgazdálkodást, közpolitikát, nemzetközi politikát és nemzetközi kapcsolatokat multidiszciplináris keretekben oktató egyetemekkel.
  2. Az Osztály sajnálatosnak tartja, hogy a törvénytervezetet nem egyeztették a Magyar Rektori Konferenciával és illetékes szakbizottságaival, továbbá – bár a tudományterületi besorolást is érinti – a Magyar Tudományos Akadémiával.
  3. Az Osztály nem tartja elégségesnek az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára által a törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványt, amely biztosítja ugyan, hogy az államtudományok és közigazgatási tudományok területén képzési joga ne kizárólag a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek legyen, hanem – mint hagyományosan – az egyetemek állam- és jogtudományi karainak is, de nem ad lehetőséget arra, hogy ezek az egyetemek oklevél-kiadási joggal is rendelkezzenek.
  4. Az Osztály álláspontja szerint az államtudományi és az 1. pontban említett további szakokra vonatkozó képzési jogosultságot és az oklevél kiadását az érintett egyetemek számára egyenlő feltételek mellett kell biztosítani, ideértve

Vagyis, a kormánynak most már a jogtudományi elitet is ignorálnia kell ahhoz (magyarán a három legfőbb közjogi méltóságnak egykori, amúgy inkább konzervatív irányultságú professzoraik tekintélyére kell fütyülnie), hogy keresztülvigye akaratát. Az igazi kérdés, hogy ez a fellépés elegendően bátorságot adó precedens lesz-e a többi szakterület számára?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: