9 nap

3 feb

A hallgatói mozgalom indulásakor az első, amit megtanultunk, hogy a felvételinél lehet nyomást gyakorolni a hatalmas(kodók)ra, hiszen ezen a ponton találkozik az amúgy sok figyelmet nem keltő felsőoktatás a közvélemény érdeklődésével. Lám, a HÖOK-nak is elég volt egy szolid demonstrációt belengetnie ahhoz hogy évtizedek óta példátlan lépésre szánja el magát a felsőoktatási kormányzat a jelentkezési határidő kapkodó elhalasztásával.

Arról nyilván nem érdemes hosszabban beszélni, hogy ez a tűzoltás mennyire nem oldja meg a problémát, hiszen legfeljebb a hivatalos tájékoztatók végigolvasását teszi lehetővé. A felelős döntéshez elvárható informáltság továbbra sem áll a családok rendelkezésére és a tervutasításos keretszámkiosztás egyetemidegensége sem enyhül. Kormányzati kommunikációnak sem túl fényes a lépés, az ötletszerűen kilencnapos (mégse legyen annyi, mint amit a hallgatók követelnek, de azért mégiscsak teljesítjük, értitek fiúk, kacsintás) eltolás sutaságával bőven lehetne vicceskedni, ha mindez nem okozna túl sokaknak túl méltatlan helyzeteket.

Aggasztó azonban, hogy milyen színvonaláról tanúskodik ez a lépés a probléma-felismerésnek és –megoldásnak. Hiszen a törvényalkotás elhúzódása már előrevetítette, hogy nem lesz épeszű keretek között tartható a továbbtanulási jelentkezések normális üteme, tehát gondos és hozzáértő figyelemmel jóval korábban fel kellett és fel lehetett volna készülni a fejleményekre.

Ha ez nem sikerült ilyen körülmények között, miképpen lesz képes a felsőoktatás-politika a jóval bonyolultabb és ma még kiszámíthatatlan ügyekben cselekedni, a rendeleti kormányzás jogszabály-alkotási dömpingjében? Például a Diákhitel II. jelentős államadósság-növelő terheivel szembesülve, a finanszírozási rendszer államháztartási és egyetemi rendjének összefésülési kísérletekor, a továbbtanulók lábbal szavazását elképedve tapasztalva.

Nem lenne üdvös elhagyni az eddigi kudarcokat kompenzáló hübriszt és nyugodtan, az egyetemeket bevonva végiggondolni a kármentést, a szükséges korrekciókat és végre a magyar felsőoktatás nemzeti felelősségű stratégiáját is?

Egy hozzászólás a “9 nap”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Felsőoktatási kormányzat: két hét nyerő ágon « Egyetemi Polgár - 2012. március 6. kedd

    […] szakmai bírálatok sorát kiváltó felsőoktatási törvényalkotás és ügymenedzsment (lásd: továbbtanulási jelentkezések), kiegészülve a médiafigyelmet keltő akciózással,  látszólag menthetetlen helyzetbe hozta […]

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: