Magyar felsőoktatás: a leszakadás fél évtizede

16 Apr

A költségvetési tárgyalások előtt érdemes ránézni arra a szomorú képre, amit a European University Association többéves tendenciákat is feltáró kiadványa fest a magyar felsőoktatás versenytényezőiről, a tavaly ősszel megjelent 2014 Public Observer című jelentésben. A rektori konferenciák által szolgáltatott adatokból kiderül, hogy mind a finanszírozottságban, mind a hallgatói létszámban bekövetkezett változások Magyarországon 2008 és 214 között az európai országok összevetésében a legrosszabbak közé tartoznak.

Slide1

Különösen megdöbbentő, hogy a teljes gazdasági csődöt megélt Görögország az egyetlen, amely még nálunk is rosszabbul teljesít. A finanszírozás csökkenése nominálértékben is a legrosszabbak egyike, de reálértéken számolva kifejezetten jelentős.

publicfunding

A 46%-os csökkenéssel szemben a kormányzati érv az, hogy más csatornákon ennél lényegesen több forrást értek el az egyetemek. Ez nyilván dokumentálható, de a költségvetési döntések ezzel együtt is jelzik a felsőoktatást övező kormánypolitikai preferenciákat, valamint vélhetően hasonló helyzet a többi országban is. Vgaszt jelenthet, hogy a 2013 és 2014 között némi emelkedést tapasztalni ugyan, amit az elemzés a diáktüntetések eredményének tud be, az általános tendencián azonban ez mit sem változtat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: