Amikor egyetemi rektorok megszólalnak

2 Sze

Mármint igazi egyetemek igazi rektorai, az USA-ban.

A héten a Harvard, a Duke, a Yale, a Princeton rektora is külön-külön írt személyes levelet az USA elnökének, felszólítva, hogy ne szüntesse meg a még Obama által 2012-ben elindított Deferred Action for Childhood Arrivals programot. A DACA (amint azt Drew Faust, a Harvard rektora írja) lehetővé tette, hogy a tehetséges és motivált hallgatók sokasága folytassa sikerrel tanulmányait és váljon az amerikai közösségek és gazdaság értékes tagjává. Eisgruber, a Princeton rektora szerint a DACA azt az amerikai hagyományt példázza, amely elismeri a teljesítményt, a kemény munkát, amivel a becsületes fiatalok az amerikai közösség tagjaivá válhatnak. Ezért tartaná óriási hibának, ha megszűnne ez a humánus és bölcs program. Salovey, a Yale rektora emellett felhívja Trump figyelmét arra is, hogy az USA a bevándorlók országa, amely lehetőségeket ígér s ezért a migrációs politika (amúgy szükséges) modernizálása nem árthat ennek a szellemnek.

dyc uli daca

Az egyetemek meleltt a legnagyobb innovatív cégek is hasonlóan nyilatkoztak, de még a katolikus tanárok közül 1300-an hasonló értelemben tettek közzé levelet.  És itt nem a mennyiségi szempont hajtja az aláírókat: például a Harvardon alig több, mint félszáz ilyen hallgató tanul. Egyértelmű, hogy az amerikai egyetemek a minőség és a befogadás elve mellett álltak ki, szembemenve a legnagyobb földi hatalom birtokosával.

És most ne képzeljük el inkább, hogy a kifezetetten hallgatói utánpótlási gondokkal küszködő, valamint nem elegendő számú külföldi hallgatót vonzó magyar felsőoktatás reprezentánsai miképpen ösztönözték a Magyar Felsőoktatás Napja alkalmából a magyar kormányfőt a immigrációs politikája felülvizsgálatára…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: