Csökkenő hallgatói létszám – a felsőoktatás-politika miatt?

22 máj

Nem.

hallgatoi_letszam_2005_2016

Forrás: KSH alapján saját számítás

 

Az Egyetemi Polgár kitartó kritikusa minden olyan felsőoktatási szemléletnek, amely szűkíti illetve kényszerpályákra tereli a továbbtanulási lehetőségeket, különösképpen pedig azoknak, akik a diplomák túl magas számát panaszolják, immár két évtizede (elsősorban a média és a gazdasági szereplők köréből, amihez a kezdeti ellenállás után felzárkózott a politikai is). Azonban mindezt a tények alapján igyekszünk tenni.

Márpedig a sok kormánykritikus komment ellenére a nemrég megjelent felületes tudósításban (https://444.hu/2017/05/13/tobb-evtizedes-melyponton-a-magyar-felsooktatasban-hallgatok-szama) felvillantott jelenség önmagában nem a kormánypolitika következménye. Ennél sokkal erősebb oka van a folyamatnak, mégpedig a demográfia:

Amint azt a fentebbi grafikon is mutatja, a felsőoktatási korosztály (18-24 évesek) létszáma szinte pontosan olyan mértékben csökkent, mint a hallgatói létszám.

Az persze nagyon is kormányzati kérdés, hogy miért nem nőtt eléggé a felsőoktatásban résztvevők aránya a korosztályon belül (egyébként kisebb mértékben, de nőtt). Erről lehetne és kellene is beszélni. Különösen annak az összefüggésnek a fényében, hogy korábbi kutatásaink és a mostani adatok regionális elemzése azt mutatja, a felsőoktatás kimerítette rekrutációs tartalékait a középosztályban, viszont egyre reménytelenebbül kerül távol a továbbtanulás a szegénységtől sújtott társadalmi csoportok és régiók gyermekeitől. Ez viszont nagyon is felelőssége a mindenkori kormányzati politikának. A jelenlegi válasz, a “community college”-ok mintájára létrehozandó kisvárosi közösségi főiskolák rendszere, de ezek működése, színvonala, mobilizáló hatása még nem vizsgálható. Mindennek a regionális vonatkozásai már megjelennek a fentebbi ábrában, részletesebben itt vizsgáljuk.

Az viszont ugyancsak a  demográfia alapján előrevetíthető, hogy néhány évig még tart a csökkenés, majd kiegyensúlyozódik és enyhén növekszik is a továbbtanulói bázis. A nagy kérdés azonban, ami mindezt befolyásolhatja, hogy folytatódik/erősödik-e az eleve külföldön egyetemet kezdők számának növekedése – ők minden értelemben hiányozni fognak.

18evesek

Vagyis, csak az a felsőoktatás-politikai kritika lehet hiteles a hallgatói létszám csökkenéséről, amely képes a középosztály érdekein túllépő, a szegény (köztük különösen a cigány) társadalmi csoportok számára elérhetővé tett felsőoktatás konkrét lépéseket tartalmazó koncepcióját szembeállítani.

 

4 hozzászólás a “Csökkenő hallgatói létszám – a felsőoktatás-politika miatt?”

 1. Szabó 2017. augusztus 17. csütörtök - 07:25 #

  Ha azonban megnézzük ezt a kiváló ábrát, nagyon súlyos társadalmi egyenlőtlenségek olvashatóak ki belőle. Sajnálatos módon éppen azokban a megyékben van a legnagyobb csökkenés, amely társadalmilag-gazdaságilag fejletlenebb. Tehát a mobilitási csatornák tovább szűkültek. Nagy általánosságban tehát igazad van, az ördög azonban ismét a részletekben van.

  • gyfabri 2017. augusztus 17. csütörtök - 07:37 #

   Igen, ez a magyar társadalom mind zártabbá válásának az egyik tünete s egyben motívuma is. Súlyos a felelőssége ebben a magyar középosztálynak, amelyiknek a rövidtávú érdekeit szolgálja ki az ezt erősítő politika.

 2. gyfabri 2017. augusztus 17. csütörtök - 00:29 #

  Átemelte Egyetemi Polgár.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Amikor egyetemi rektorok megszólalnak | Egyetemi Polgár - 2017. szeptember 2. szombat

  […] most ne képzeljük el inkább, hogy a kifezetetten hallgatói utánpótlási gondokkal küszködő, valamint nem elegendő számú külföldi hallgatót vonzó magyar felsőoktatás reprezentánsai […]

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: