A Semmelweis és a Corvinus előbbre került, de hová lett a CEU és a Belgrádi Egyetem?

5 Sze

Semmi érdemi változást nem mutat a kelet-európai egyetemekről razolt képe a THE ma megjelent World University Ranking-jének (hasonlóan a QS és az ARWU idei listáihoz). Az osztrák egyetemek kerültek egy kategóriával lentebb (Graz Műegyeteme a 351-400- as csoportból a 401-500-asba, Bécs Műegyeteme pedig a 251-300-ból a 301-350-be, a Bécsi Egyetem pedig a 161. helyett a 165. helyre). A magyar egyetemeknél tapasztalni még kisebb, örömteli mozgást, ellenkező irányban: a Semmelweis Egyetem az 501-600-as csoportból előbbre került a 401-500-asba, a Corvinus a tavalyi, nem mért helyzetéhez képest most a 801-1000 közötti csoportban van (igaz, két éve még a 601-800 között volt).

Két intézmény helyzete viszont nehezen érthető, illetve nagy valószínűséggel ranking-módszertani okai lehetnek a feltűnő eltéréseknek. A CEU, amely tavaly még a 301-350 között szerepel, ma nincs az 1000 intézményt értékelő rangsoron. Mivel nyilván nem képzelhető el az indikátorok ilyen nagymértékű változása, vélhetően a THE készítői úgy értékelték, hogy a listába vétel kritériumainak (alapképzés megléte) a CEU mégsem felel meg (ezt korábban is így tekintették, ahogyan a többi rangsor-készítő overall-rankingjében sem veszik figyelembe az intézményt.) A pontos magyarázat ügyében megkerestük a THE szerkesztőségét, amint választ kapunk, megírjuk.Slide1

Más jellegű furcsaság a Belgrádi Egyetem eltűnése a listáról. Az ARWU rankingben egyre jobb helyezést elérő intézmény a THE tavalyi listáján még a 801+ helyezést kapta, tavalyelőtt a 601-800 között volt. Úgy tűnik, a kifejezetten a publikációs teljesítményre optimalizált intézményfejlesztési stratégia mellé a nemzetköziséget és bevételnövelést nem tudták megoldani. A THE-hez hasonló indokátorokkal dolgozó QS sem méri sokkal előbbre őket, de ott azért stabilan rajta vannak a belgrádiak a listán. Ezügyben is utánanézünk a részleteknek!

Az általános rangsor-eredmények elemzése a következő napok munkája lesz, most csak egy érdekesség: először vezeti a két angliai csúcsegyetem a listát (Oxbridge, természetesen) Elsősorban a kutatási bevételek és a kutatási minőség növekedésének tudják be ezt. A korábbi években vezető Caltech visszaesésének az oka a PhD-sok aránya és az akadémiai munkatársakra eső bevételek csökkenésében sejthető.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: