Autonómia-védelmi eredmények és jóérzések

30 Apr

Mindazok, akik az elmúlt napokban képesek voltak át- és túllátni a szakmegszüntetések árnyjátékán, legalább annyit elértek, hogy a döntéshozók és tárgyalópartnereik a visszavonulások mellett további lényegi kérdéseket kénytelenek nyitva lévőnek nevezni.

eoau

Fejlemények a minden elismerést megérdemlően gyorsan megszervezett, fajsúlyos ELTE EHÖK fórum fényében:

– Palkovics László államtitkár megkerülhetetlen impulzusokat kapott a konzisztórium jogkörében a további visszavonulásokhoz: a rektorválasztási beleszólást feladták már, az intézményi (s ezen belül a kutatási) stratégiában tervezett vétójogot kellene puhítani; a tagok jelölésében az intézményi szempontnak kellene érvényesülnie;

– Bódis József rektor, MRK elnök világossá tette az MRK konzisztórium-elfogadó álláspontjának logikáját: a mostani szabályozás szerinti kancellári vétójognál jobb, ha testülethez telepítenek ilyet;

– Gulyás Tibor HÖOK elnök a korábbi konzisztórium-párti nyilatkozatához képest a HÖOK már elutasítja a konzisztóriumok kormányzati tervét és hajlandóak az alapjogi szempontokat képviselni.

Magyarán, az egyetemi autonómia eszméje még maradékának romjain is élni tud, ami nem mostanra ugyan, de akadémiai távlatokban reményt ad. A felelősség rajtunk, egyetemi polgárokon van, hogy ki tudjuk-e kényszeríteni az egyetemi vezetések, hallgatói képviseletek elvszerű fellépését? Egy karakán egyetemi hallgatói önkormányzat példát mutattott, hogy van mozgástér ebben.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: