Hogyan lett egyetemellenes a jobboldal?

12 Júl

(Mármint az USA-ban.)

Példátlan eredményű és gyorsaságú változásokat mutat a Pew Reseach Center tegnapelőtt megjelent kutatása arról, miképpen alakult az amerikai egyetemek társadalmi percepciója az elmúlt években. Egy rendszeresen, országos mintán felvett kérdőívük most júniusi eredményei azt mutatják, hogy a lakosság többsége (55%) pozitívnak ítéli az egyetemek hatását a társadalmi életre, azonban a politikai-ideológiai táborok szerinti megoszlásban rendkívül nagy különbségeket találni. A republikánusok ugyanis sokkal kevésbé bíznak az egyetemekben, csak feleannyiuknak van pozitív véleménye, mint a demokratáknak, és háromszor annyian ítélik negatívnak ezt a hatást!

PP_17.06.30_institutions_lede_party

Bár az adatsorok többi részét is tekintve (az egyházak, bankok, szakszervezetek, média) szinte tankönyvszerűen jelenik meg a konzervatívokról alkotott klisé-sorozat, az egyetemi világ társadalmi elfogadottsága olyan mértékben változott meg, hogy az külön magyarázatot igényel. Az amerikai egyetemek baloldali ideológiai irányultsága (legalábbis a társadalomtudományok területén) sok évtizedes jelenség, az oktatói kar ideológiai összetétele is masszívan (és nemritkán nyomasztóan) baloldalivá vált a nyolcvanas-kilencvenes évekre, bár ebben némi elmozdulás tapasztalható az ezredforduló óta. (Az angol egyetemeken is hasonló folyamat ment végbe e a tudósok között: a kilencvenes évektől túlnyomóvá vált a Munkáspárt és a liberálisok híveinek száma ebben a körben.) A hallgatók körében dívó korszellem sem mostanság igaz

dona450

odik a baloldali ideológiai kánonhoz, Allan Bloom  konzervatív kritikája (a blogunkban már többször is felidézett, hiszen alapvető jelentőségűnek tartott The Closing of the American Mind) már a nyolcvanas években jelezte, hogy milyen tendenciák teszik egyre védtelenebbé az amerikai demokrácia és a nyugati kulturális standardok szabadság-filozófiáját a diákok körében. A political correctness (összességében üdvös társadalmi hatású) hullámára kapaszkodva a kétezres években egyre több irritáló, szélsőséges vonás agresszív fellépésének adott teret a hallgatói élet, ami persze inkább csak az értelmiségi világon belül keltett feltűnést.

Az elmúlt évek egyetemi mozgásai azonban össztársadalmi ellenérzéseket okoztak a jobboldalon. Ez nyilván nem csak hogy nem független az általános elit-kritikától (amire egy komplett elnökséget lehetett építeni az USA-ban tavaly), hanem éppenhogy annak egyik legfontosabb motívuma. Az amerikai jobboldal elképedve nézte, miképpen tombolnak a más véleményeket durván kiátkozó, kizáró baloldali ideológiai komisszárok a hallgatók és oktatók között. Az angolszász egyetemeken a baloldal által definiált identitás-politikák megsértése vagy megkérdőjelezése azonnali hajtóvadászatokat vont maga után, s mindez a meghívott, konzervatív előadók elleni egyetemi lázadásokba, a vélemények sokszínűségét tagadó, agresszív egyetemi fellépésekbe torkollott. Jól megfigyelhető, hogy az egyetemek iránti bizalom megroppanása éppen 2015-re tehető, amikor ezek az országos nyilvánosság elé kerültek. A Pew kutatása azt is mutatja, hogy a szocio-demográfiai megoszlása a válaszadóknak egyértelmű: a szegényebb, idősebb és kevésbé iskolázott rétegek republikánusai vannak rossz véleménnyel az egyetemekről.

1_8

Mindez természetesen az amerikai politikai és társadalmi életre is komoly hatással van, de minket az egyetemi rendszer pozíciója érdekel itt. Az amúgy is felerősödött anti-intellektualizmus közegében az egyetemek tekintélyének hanyatlása közvetlenül érintheti a finanszírozásukat, az autonómiájuk iránti igény legitimitásának megkérdőjelezését, ami súlyos következményekkel járhat sokfelé, hiszen a világ legerősebb egyetemi rendszerének fejleményei óhatatlanul  hatnak miránk is.

A magyar felsőoktatást érintően ugyanakkor a politikai megosztottság egyáltalán nem követi az amerikai mintát. Egyfelől a néhány évvel ezelőtti felméréseink világosan mutatják, hogy az egyetemek iránti közbizalom kiemelkedő. Bár a válaszadók politikai beállítottságát nem vizsgáltuk, ilyen magas pontszám csak érhető el, ha nincs lényegi különbség az egyes választói csoportok között. A hazai egyetemi elit politikai tagolódásáról nincsenek ismert kutatások, de a tapasztalatok alapján egyáltalán nem jellemző, még a társadalomtudományok terén sem a baloldali túlsúly, a radikális baloldali napirend pedig egy szűk egyetemi szubkultúrában látszik meghatározónak. A hallgatók között is marginálisak a baloldali politikai csoportok, az ideológiai nézetek pedig inkább a konzervatív oldal felé billennek.

Slide1

Forrás: saját kutatás/

Legalábbis így tűnt a legutóbbi időkig. A 2010 utáni kormánypolitika azonban hamar elkezdett (már korábban ismeretlen egyetem-ellenes jeleket mutatni), aminek költségvetési és autonómia-szűkítő következményei kézzelfoghatóvá tették ezt. Azóta a finanszírozási büntetés enyhült, de a (politikailag és szakmailag egyaránt indokolatlan) bizalmatlanság nem szűnt meg. A NKE furcsa kivételezettsége és méginkább a CEU-ügy viszont egy sajátos és nagyon nem kívánatos fordulatot hozott az egyetemi világ társadalmi pozicionálásában. A magyar jobboldali kormány maga ellen hangolta az egyetemi közvélemény jelentős részét (a jobboldali professzorok mértékadó tagjaiból is sokakat), miközben saját szavazótáborában a komment-troll-hadseregek fellépésének tanúsága szerint elindított egy egyetem-ellenes  hangulatkeltést. Azon túl, hogy ezzel sikerült a maga ellenében polarizálni az akadémiai értelmiséget, a magyar felsőoktatást is nehéz helyzetbe hozhatja. A legkiválóbb fiatalok külföldre távozása miatt amúgy is pengeélen táncol a felsőoktatásunk versenyképessége. Ha a közeg az eddig is konfliktusok sorát hordozó tehertételei mellé még egy politikai hátszelű támadást is kap, az végképp elbizonytalaníthatja a leginkább mobil hallgatói és oktatói csoportokat. Nélkülük pedig nem túl távlatos sem az egyetemi, sem a nemzeti jövő.

 

2 hozzászólás a “Hogyan lett egyetemellenes a jobboldal?”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pálinkás célkeresztben – avagy kis magyar altright | Egyetemi Polgár - 2018. április 21. szombat

    […] nem tartottuk valószínűnek, hogy az USA egyetemi-tudományos világába is durván belemaró altrightes kor-áram erőteljesebben fogja mérgezni a hazai akadémiai […]

  2. Aluliskolázottá váló konzervatívok? | Egyetemi Polgár - 2018. március 22. csütörtök

    […] évtizedben vált divatossá – ennek a következményei immár társadalmi szinten is látszanak, a jobboldal egyetemellenessége is mind […]

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: