Aluliskolázottá váló konzervatívok?

22 Már

Aggasztó történelmi trend erősödik: a magasabb iskolai végzettségű társadalmi csoportokon belül nő a szakadék a két politikai oldal követői között, a jobboldalt otthagyják a tanultabb választók. Ez nyilván visszahat majd a politizálásra is, negtív spirálba taszíthatja a konzervatívokat.
Ja, az USA-ban.

A Pew Research minap hozta nyilvánosságra a politikai orientációk társadalmi-demográfiai szempontok szerinti megoszlását bemutató adatait. Ebben az iskolázottság is fontos tényezőként jelenik meg:

2_7

Az okokat keresve nem lehet nem észrevenni a trend egybeesését az alright erős mozgalommá válásának és post-truth ideológiájának felfutásával. Az egyetemi professzorokkal, az akadémiai világ tekintélyével, a szakértőkkel szembeni averzió az elmúlt évtizedben vált divatossá – ennek a következményei immár társadalmi szinten is látszanak, a jobboldal egyetemellenessége is mind kézzelfohóghatóbb..

Ugyanakkor az amerikaiak általános iskolázottsága egyre növekszik, a felsőoktatás vonzereje változatlanul nagy, mégha a tandíjak-tandíjhitelek válsága nyomasztja is a társadalmat. Azonban az egyetemi világ abszurd jelenségei (a capmus antifa vagy a szellemi bezáródás a viták, az eltérő álláspontok elől) valószínűsíthetően nem növelték társadalmi presztízsüket. Erre nem volt nehéz rájátszani a mindig, minden korban és mindenütt jelenlévő anti-intellektualizmusnak.

Ez viszont az egyetemet az egyik legfontosabb missziójában gyengíti: a mértékadás, az intellektuális tekintély, a tudományos gondolkodás társadalmi etalonként hordozója kell legyen. Az innovációs kapacitás, a tudás-átadás és a szocializáció területén ezekkel lehet versenyképes.

És nem lehet elégszer Allan Bloomra gondolnunk…

dona450

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: